Toplum, aile ve okul üçgeninin merkezinde yer alan çocuğun sağlam temellere ve her yönüyle çevreye uyum sağlayarak yetiştirilmesini amaçladığımız kurumumuzda her çocuğun biricikliğini temel alarak ona uyacak bir eğitim şeklinin olduğuna ve böylelikle de tüm farklılıklara rağmen çocukların desteklenmesine önem veriyoruz.
Artık bakım gereksinimlerinin giderek azaldığı, kendi başına başarmanın hakim olduğu bir dönem olan okul öncesi yıllarında sözlü iletişim kurabilen, yürüyebilen hatta koşturan, konuşan ve her şeyi merakla inceleyen çocuklarımız için Pamuk Şeker Anaokulu olarak okula başlangıç serüvenlerinde her gün yeni şeyler keşfetmelerine olanak sağlamayı amaçlıyoruz. Zengin deneyimlerle güven içinde özgür bir ortam sunarak öğrenmelerini desteklemeyi hedefliyoruz. Sadece çocukların değil beraberinde anne-babalarında endişelerini en aza indirgeyerek onların da merak duygularını geliştirmeyi ve çocuklarına nasıl katkıda bulunmaları gerektiğini destekliyoruz. Yaparak yaşayarak öğrenmenin yanı sıra aile ile bütünleşik kültürel değerlere duyarlı özgür öğrenme ortamları yaratmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte günümüzün karmasından uzaklaşarak çocukların kendilerini de keşfetmelerine olanak sağlayan sakin pedagoji (slow pedagogy) yol göstericimiz oluyor.
Çocukların eğitimine pozitif yaklaşımı temel alan Pamuk Şeker Anaokulu geleceğe olumu bir pencereden bakan, farkındalıkları yüksek, bilinçli çocuklar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Eğitim programımız yaşların yanı sıra çocuğun gelişimsel özelliklerine odaklanmaktadır. Bunun yanı sıra kentlileşme ve modern yaşamın gerektirdiği kilitli kapılar, duvarlar ve çitlerle birbirinden ayrılmış mekanlar okul öncesi dönem çocuğunun yalıtılmasına ve bundan dolayı toplumsal etkileşimlerinin sınırlanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle eğitim programımızda özellikle karma yaş grubu etkinlikleri ile gruplar arası etkileşim desteklenerek akran eğitimi ve rehberliğine de olanak tanınmaktadır.
Eğitim programımızda vurgu yaptığımız bir diğer önemli nokta ise çocuklarımızın başka insanların ihtiyaç ve arzularına duyarlı olabilmeleri ve sosyal değerlere sahip olmaları yönündeki farkındalık atölye çalışmalarımızdır. Kendini, gereksinimlerini ve çevresini anlamaya yardımcı olmayı hedefleyen bu çalışmalarla daha bilinçli çocuklar yetiştirmek hedeflenmektedir.
Ayrıca sonsuza kadar çocuklarımızın yanında olamayacağımız bilinciyle onların kendi ayakları üzerinde durup mücadele eden temel yaşam becerilerini kazanmış nesiller olmaları yönünde etkinlikler de programımızda yer almaktadır.
Çocukların gün içinde aktif olmalarını destekleyecek ortamlar sunarak, doğal ortamlarda öğrenmelerini temel alan birçok eğitim yaklaşımının harmanlanmasıyla eğitim programlarımız oluşturulmuştur. Pedagojik dökümantasyon ve eğitim niteliği, sürekli gözlemlerle incelenerek ihtiyaçlara cevap verecek şekilde yapılandırılmıştır. Bu kapsamda özellikle Finlandiya ve Belçika’da yer alan eğitim programları incelenmiştir. 21. yüzyıl becerileri esas alınarak bu doğrultuda çocuklara temel yaşam becerileri, problem çözme, sosyal-duygusal yeterlilik ve akademik becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.
Eğitim ortamlarının düzenlenmesinde doğal ve gerçek materyallere yer verilmesi, gerçek yaşam deneyimleri yoluyla çocukların beceri kazanmaları planlanmasının yanı sıra modern dünyaya ayak uydurabilmeleri amacıyla farklı atölye çalışmaları ile teknolojinin doğru kullanımı, tasarım yapma ve girişimcilik becerileri gibi eğitimlere yer verilmiştir. Bu amaçla hazırlanan eğitim programımızda projeye dayalı öğrenme deneyimleri sunulması amaçlanmıştır. Düz bir eğitimdense projelerinde kavramın özü temel alınarak eğitim etkinlikleri planlanacak ve son ürün olarak da bunların iş fikrine dökülmesi konusunda deneyim kazanmaları planlanmaktadır.
Şekeri